beumer.nl maakt gebruik van cookies. Door deze website te blijven gebruiken ga je hiermee akkoord.
Artikel geschreven op 06 augustus 2024
Voor huizenbezitters kan de oververhitte woningmarkt een voordeel zijn. Je hebt namelijk een grote kans dat je overwaarde hebt. Dit betekent dat je huis meer waard is dan de hoogte van je hypotheekschuld. Maar wat kun je met die overwaarde zonder gebruik te hoeven maken van de bijleenregeling?
Wat is een bijleenregeling?
De bijleenregeling maakt het financieel voordelig om de overwaarde in je volgende woning te investeren. Volgens deze regeling krijg je alleen hypotheekrenteaftrek over de koopsom van je nieuwe woning minus de overwaarde. Als je de overwaarde niet investeert in je nieuwe woning, maar een hypotheek afsluit voor dat bedrag, kun je de rente over dat deel van de hypotheek niet aftrekken.
Door deze regeling kun je de overwaarde niet zomaar gebruiken voor bijvoorbeeld een schenking aan je kind of de aankoop van een auto, tenzij je geen gebruik wilt maken van de hypotheekrenteaftrek over het volledige hypotheekbedrag.
Een nieuw huis kopen
De hypotheek die je afsluit voor je nieuwe huis kun je deels al afbetalen met de overwaarde van jouw oude huis. Hierdoor kun je de rente over je hypotheek helemaal aftrekken van de inkomstenbelasting. Doe je dit niet of voor een deel? Dan is de rente over dat deel niet aftrekbaar.
Je (nieuwe) huis verbouwen
Je kunt het geld ook gebruiken om je nieuwe huis te verbouwen. Laat een taxateur een taxatie maken van de woning inclusief de geplande verbouwingen en zorg voor een offerte van de aannemer. Natuurlijk kun je ook zelf verbouwen, bewaar dan goed de bonnetjes van de gekochte bouwmaterialen. Zo kun je de hypotheekrente blijven aftrekken van de belasting.
Heb je het nog steeds naar je zin in je huidige woning, maar wil je toch wat verbeteringen aanbrengen? Dan kun je de verbouwing financieren met je overwaarde. Bij voldoende overwaarde kun je je hypotheek verhogen en het vrijgekomen geld laten storten in een bouwdepot.
Een huis huren
Je kunt ervoor kiezen om je huis te verkopen en vervolgens te gaan huren. De overwaarde wordt dan in één keer vrijgemaakt en op je rekening gestort. Je kunt er dan mee doen wat je wilt, maar als je binnen drie jaar een nieuw huis koopt dan geldt de bijleenregeling nog.
Wat als je oude huis nog niet verkocht is?
Is je oude huis nog niet verkocht? Dan kun je een overbruggingshypotheek afsluiten. Dit is een tijdelijke aflossingsvrije hypotheek die je terugbetaalt zodra je oude huis verkocht is. De hoogte van je overbruggingshypotheek is beperkt. Afhankelijk van de bank kun je doorgaans 80% tot 95% van de getaxeerde waarde van je oude huis minus de huidige hypotheek lenen.
Bespreek jouw mogelijkheden
Denk jij eraan om je overwaarde op te nemen? Onze adviseurs helpen jou graag verder. Tijdens een vrijblijvend oriëntatiegesprek bespreken zij met jou de mogelijkheden en de beste opties. Meer weten? Plan dan een gemakkelijk en snel online een vrijblijvende afspraak.