Wat betekent kosten koper?

Wat betekent kosten koper?

Group 102

Stay tuned • Stay tuned Stay tuned • Stay tuned

Artikel geschreven op 31 maart 2025

Bij de aankoop van een woning krijg je te maken met verschillende financiële aspecten, waaronder de term kosten koper (k.k.). Maar wat betekent dit precies en wat zijn de gevolgen voor jou als koper? In dit blog leggen we het je uit en vertellen we waar je rekening mee moet houden.

Wat houdt kosten koper in?

Kosten koper verwijst naar de extra kosten die een koper betaalt bovenop de aankoopprijs van een bestaande woning. Dit zijn verplichte kosten die voortkomen uit de eigendomsoverdracht. De belangrijkste punten hiervan zijn:

  • Overdrachtsbelasting: Voor particuliere kopers van een woning voor eigen gebruik bedraagt deze belasting doorgaans 2% van de aankoopprijs. Ben je jonger dan 35 jaar en is de woningwaarde niet hoger dan € 525.000,-  dan kun je gebruikmaken van de startersvrijstelling en betaal je dus geen kosten koper. Voor bouwgrond, beleggingspanden en bedrijfsruimten is de overdrachtsbelasting momenteel 10,4%. Wel zijn er verschillende uitzonderingen. Neem hiervoor een kijkje op de website van de belastingdienst.
  • Notariskosten: De kosten voor het opstellen van de leveringsakte.
  • Kadasterkosten: De kosten voor het inschrijven van de woning in het Kadaster op naam van de koper.
  • Bouwkundige keuring: De kosten voor het uitvoeren van een bouwkundige keuring. Deze keuring is niet verplicht, maar wel aan te raden om onverwachte kosten te voorkomen.
  • Aankoopmakelaar: Voor de aankoopmakelaar die je begeleidt bij het kopen van een woning, betaal je een courtage. In de meeste gevallen is dit een vast bedrag.
  • Advies- en bemiddelingskosten: Wil je hypotheekadvies? Dan kun je een hypotheekadviseur inschakelen. De kosten hiervoor variëren, omdat sommige adviseurs met een vast tarief werken en anderen met een uurtarief. Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend hypotheekadviesgesprek met onze specialisten.

Naast deze vaste posten kunnen er bijkomende kosten zijn, zoals taxatiekosten, financieringskosten of een eventuele borg voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Welke kosten zijn aftrekbaar?

  • Kosten van de NHG-aanvraag
  • Taxatiekosten
  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Een deel van de notariskosten

Wat betekent kosten koper voor de verkoper?

De verkoper heeft geen directe kosten aan de kosten koper. Deze kosten zijn voor rekening van de koper en komen bovenop de afgesproken koopprijs.

Kosten koper versus vrij op naam

Bij sommige woningen zie je de term vrij op naam (v.o.n.). Dit wordt vaak gebruikt bij nieuwbouwwoningen, waarbij de bijkomende kosten al in de totale koopprijs zijn verwerkt. Dit betekent dat je als koper geen extra kosten hoeft te betalen voor de eigendomsoverdracht.

Ook bij bouwkavels kan de manier waarop deze worden aangeboden verschillen: sommige zijn kosten koper, terwijl andere vrij op naam zijn.

Goed voorbereid je woning kopen

Een soepele aankoop begint met een goede voorbereiding. Inzicht in alle financiële aspecten zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan. Ons team staat klaar om jouw droomwoning te vinden. Neem contact op met een van onze makelaars en bekijk het actuele woningaanbod.