Wat betekenen de plussen? Ontdek de verschillen tussen energielabel A t/m A++++ | Beumer

Wat betekenen de plussen? Ontdek de verschillen tussen energielabel A t/m A++++

Group 102

Stay tuned • Stay tuned Stay tuned • Stay tuned

Artikel geschreven op 28 augustus 2024

Het energielabel geeft inzicht in hoe energiezuinig je woning is ten opzichte van andere, vergelijkbare woningen. Dit label wordt bepaald op basis van de isolatie van je huis en de installaties die zorgen voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie. Maar hoe werkt zo'n energielabel precies? En wat betekenen al die varianten van het A-label met hun verschillende plusjes?

Wat is een energielabel?

Elke (nieuwbouw)woning moet bij oplevering een energielabel hebben. Dit label loopt van A++++ (zeer energiezuinig) tot en met G (zeer energieverspillend). Het energielabel beoordeelt twee belangrijke aspecten: de mate van isolatie en de installaties die in de woning aanwezig zijn. Deze factoren bepalen hoeveel fossiele energie de woning verbruikt. Hoe lager het verbruik van fossiele energie zoals kolen, olie en aardgas, hoe gunstiger het energielabel van de woning.

Wat betekent energielabel A?

Een woning met energielabel A is goed geïsoleerd en verbruikt weinig fossiele energie. Dit is niet alleen voordelig voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. De overheid streeft ernaar om zoveel mogelijk woningen in Nederland energieneutraal of zelfs energieleverend te maken. Daarom zijn er nu verschillende gradaties binnen het A-label, variërend van A tot A++++. De meeste nieuwbouwwoningen hebben tegenwoordig een label van A+++.

De verschillen tussen A, A+, A++, A+++ en A++++

De verschillende plusjes achter het A-label geven aan hoe energiezuinig de woning is. Een woning met energielabel A verbruikt tussen de 105 en 160 kWh elektriciteit per vierkante meter per jaar. Bij energielabel A+ ligt dit verbruik tussen de 75 en 105 kWh, en bij A++ tussen de 50 en 75 kWh. Een woning met energielabel A+++ is bijna energieneutraal en verbruikt minder dan 50 kWh per vierkante meter per jaar. Bij het hoogste label, A++++, is de woning volledig energieneutraal. Dit betekent dat de woning net zoveel energie opwekt als verbruikt, bijvoorbeeld door zonnepanelen en warmtepompen.

A++++ met energieprestatiegarantie

Het nieuwste en meest geavanceerde energielabel, A++++, komt vaak met een energieprestatiegarantie voor minimaal tien jaar. Dit betekent dat de woning is voorzien van een reeks energiebesparende maatregelen, zoals driedubbel glas, een bodemwarmtepomp, warmteterugwinning en zonnepanelen. Deze combinatie zorgt ervoor dat de woning zeer energiezuinig is en deze prestaties langdurig worden gegarandeerd.

Extra leencapaciteit en rentekorting

Wist je dat je voor een woning met een goed energielabel sinds 2024 tot 50.000 euro extra kunt lenen voor je hypotheek? Daarnaast bieden veel banken rentekortingen aan voor woningen met een energielabel A of hoger, wat kan oplopen tot 0,2 procent per jaar. Deze besparing kan, afhankelijk van de woningprijs, jaarlijks tussen de 500 en 1.500 euro opleveren. Een goede reden om te investeren in een energiezuinige woning!

Voorlopig energielabel bij nieuwbouw

Nog voordat een nieuwbouwwoning wordt gebouwd, wordt er een voorlopig energielabel vastgesteld. Dit label geeft een indicatie van hoe energiezuinig de toekomstige woning zal zijn. Het is belangrijk dat dit voorlopige label specifiek voor jouw woning wordt opgesteld, aangezien aanpassingen tijdens de bouw invloed kunnen hebben op het uiteindelijke energieverbruik en het definitieve energielabel.

Zodra de woning is opgeleverd, moet de verkoper zorgen voor een definitief energielabel. Dit label geeft een nauwkeurig beeld van de energieprestaties van je nieuwe woning.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw hypotheek?

Als je wilt weten hoe je kunt profiteren van de voordelen van een goed energielabel, zoals extra leencapaciteit of rentekorting, maak dan een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek met één van onze hypotheekadviseurs.  Zij helpen je graag om de mogelijkheden voor jouw hypotheek in kaart te brengen.