Ruimtegebrek? Transformeer kantoren tot woningen! | Beumer

Ruimtegebrek? Transformeer kantoren tot woningen!

Group 102

Stay tuned • Stay tuned Stay tuned • Stay tuned

Artikel geschreven op 08 april 2024

Niets is zo frustrerend als zoeken naar een huis, zonder dat je iets tegenkomt dat aan je wensen voldoet. Er is weinig aanbod, maar paniek is nergens voor nodig. Kantoortorens zitten namelijk vol potentiële woonruimte! Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders het ombouwen van kantoren tot woningen de beste manier vinden om de krapte op de woningmarkt te bestrijden.

Ruimte voor nieuwbouw

900.000 nieuwe woningen in 2030: ambitieus, maar haalbaar! Bijna een kwart van de Nederlanders denkt dat Nederland vol is, maar de helft van Nederland ziet ruimte voor nieuwbouw, en dat is goed nieuws. Want hoewel we een klein landje zijn, zijn er nog steeds creatieve oplossingen mogelijk. Landbouwgrond en binnenstedelijke ruimtes worden hierbij acceptabeler gezien dan het opofferen van natuurgebieden.

Favoriete nieuwbouwlocaties

Kantoren kunnen worden omgetoverd tot hippe lofts, bedrijventerreinen worden levendige woonwijken en steden en dorpen groeien met smaakvolle nieuwbouw. Ook flexwoningen bieden een oplossing voor starters en zoekers. Kantoren ombouwen is de populairste optie, gevolgd door hoogbouw op bedrijventerreinen, uitbreiding van steden en dorpen en flexwoningen op bedrijventerreinen. Extra verdiepingen op bestaande woningen zijn echter minder populair.

Krapte op de woningmarkt

Hoewel de meeste Nederlanders tevreden zijn met hun woonomgeving, worstelt de jongere generatie (onder de 40) en stedelingen met een krappe woningmarkt. De helft van de woningzoekenden stuit op obstakels: te weinig aanbod, hoge prijzen en woningen die simpelweg niet passen.

Oplossingen

Vanwege de krappe woningmarkt willen Nederlanders graag overheidssteun. Ze willen snellere aanwijzing van bouwlocaties en betaalbare grond voor sociale huurwoningen. Flexwoningen worden gezien als reddingsboei voor starters en zoekers. Sterker nog, een meerderheid pleit zelfs voor een landelijk quotum van 30% sociale huurwoningen per gemeente.

Conclusie

Om de krapte tegen te gaan is er veel draagvlak voor het ombouwen van leegstaande kantoren naar woningen. Naast extra bouwgrond en flexwoningen, zijn er ook meer sociale huurwoningen nodig. De overheid kan hier een cruciale rol spelen door zowel regels als financiële middelen beschikbaar te stellen, zodat naast koopwoningen ook in deze andere huisvesting kan worden voorzien.

Ons aanbod

Beumer biedt stijlvolle en comfortabele appartementen in diverse types en prijsklassen. Kies uit klassieke nieuwbouw of transformatieprojecten, waar voormalige kantoorpanden omgetoverd zijn tot moderne wooncomplexen. Benieuwd naar al onze nieuwbouwprojecten? Bekijk hier het aanbod.