beumer.nl maakt gebruik van cookies. Door deze website te blijven gebruiken ga je hiermee akkoord.
Artikel geschreven op 18 mei 2022
Wist je dat je reukzintuig niet meer werkt als je slaapt? Waar je van een harde knal ’s nachts wakker schrikt, pikt je neus geen vreemde geuren meer op zodra je slaapt. Dat is ook een van de redenen waarom rookmelders in je woning van levensbelang zijn. Vanaf 1 juli worden deze verplicht in iedere woning.
Volgens onderzoek daalt het risico op dodelijke slachtoffers bij een woningbrand wanneer in de woning rookmelders zijn geplaatst. Het lijkt een open deur, maar nog steeds vallen er jaarlijks gemiddeld dertig doden door woningbrand. Dat zouden er dus minder moeten worden op het moment dat iedere huiseigenaar een rookmelder in zijn woning plaatst. Vanaf 1 juli worden deze verplicht in iedere woning.
Rookmelder op iedere laag
Reden genoeg voor de overheid om de rookmelder te gaan verplichten in iedere woning. Sinds 2003 worden nieuwbouwwoningen standaard al voorzien van een rookmelder die – volgens het bouwbesluit – verplicht moet worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Dat is straks niet per se nodig. Rookmelders op batterijen zullen dan ook volstaan. Wel moet een rookmelder op iedere laag van de woning worden geplaatst. Met uitzondering van bijvoorbeeld een zolder zodra deze als woonlaag geen verblijfsfunctie heeft.
Gecertificeerde rookmelder
Er hangen dus echt levens af van rookmelders. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat je er een hebt waarop je kunt vertrouwen. Er worden tegenwoordig heel veel rookmelders aangeboden. Via Chinese websites bijvoorbeeld. Deze zijn vaak erg goedkoop in aanschaf, maar voldoen lang niet aan de eisen die door Europa en Nederland worden gesteld aan rookmelders. Je herkent een erkende rookmelder op batterijen aan een EN 14604 certificaat en een rookmelder op netstroom aan een NEN 2555 certificaat.
Rookmelder op netstroom of batterij
Wanneer je een gecertificeerde rookmelder aanschaft, weet je zeker dat je een betrouwbare melder koopt. Het voordeel van een rookmelder op netstroom is dat je deze batterij veel minder snel hoeft te vervangen. Als de stroom uitvalt, schakelt de rookmelder automatisch over op de batterij in de rookmelder. Het voordeel van een rookmelder op batterijen is dat deze overal te plaatsen is. Je hoeft niet te werken met elektriciteit en is daarom eenvoudiger te monteren. Voor de meeste rookmelders geldt dat ze vervangen moeten worden na ongeveer 10 jaar om de betrouwbaarheid te kunnen blijven garanderen. Vaak staat op de rookmelder zelf aangegeven wanneer deze vervangen moet worden.