Onroerendezaakbelasting in Nederland

Onroerendezaakbelasting in Nederland: Wat betekent het voor huiseigenaren?

Group 102

Stay tuned • Stay tuned Stay tuned • Stay tuned

Als huiseigenaar in Nederland krijg je jaarlijks te maken met de onroerendezaakbelasting (ozb). Deze belasting wordt geheven op je woning en is afhankelijk van de WOZ-waarde van je huis. Maar waarom stijgen de tarieven dit jaar en hoe zit dit voor de bewoners van Utrecht en omgeving? Lees verder voor meer informatie over de ozb en wat je kunt doen als je het te veel vindt.

Wat is Onroerendezaakbelasting?

De onroerendezaakbelasting (ozb) is een belasting die huiseigenaren moeten betalen voor hun woning en/of andere onroerende zaken zoals bedrijfspanden. Het bedrag dat je betaalt is afhankelijk van de WOZ-waarde van je woning. Elke gemeente in Nederland heeft zijn eigen tarieven voor de ozb en de hoogte van deze belasting kan dus per regio verschillen.

Waarom stijgt de ozb?

Dit jaar is de ozb in tientallen gemeenten met meer dan 10 procent gestegen en in sommige gevallen zelfs met meer dan 35 procent. Deze stijging heeft vooral te maken met de aangekondigde bezuinigingen van het Rijk. In 2026 krijgt Nederland 2,4 miljard euro minder van het kabinet om de gemeentelijke taken uit te voeren. Hierdoor staan veel gemeenten voor de uitdaging om het gemis van dit geld te compenseren.

Wat betekent dit voor de gemeente Utrecht?

Utrecht is een van de grotere steden waar huiseigenaren te maken krijgen met de stijging van de onroerendezaakbelasting. De gemeente heeft aangegeven dat het benodigde extra geld wordt gebruikt voor onmisbare diensten zoals de zorg en infrastructuur. Vooral de kosten voor jeugdzorg en de openbare ruimte drukken zwaar op het gemeentebudget. De gemeente Utrecht heeft daarom besloten om de ozb dit jaar te verhogen met 12% naast de reguliere jaarlijkse stijging. Dit extra geld helpt Utrecht om alle taken in de stad goed uit te voeren en te blijven investeren in de groei van de stad.

Wat nu?

Het ontbreken van voldoende gemeentelijke middelen kan het woningtekort verergeren, doordat er minder geld overblijft voor woningbouw. Daarnaast wordt er gevreesd voor langere wachtlijsten in de zorgsector.

Veel huiseigenaren staan dus voor de keuze om de hogere belastinglasten te accepteren, of te pleiten voor meer steun van het kabinet. In ieder geval, de stijgende kosten en de gevolgen van de bezuinigingen zullen in 2025 en de jaren daarna waarschijnlijk merkbaar blijven.

Wat kun je doen als je het te veel vindt?

Als je vindt dat de belasting te hoog is, kun je bezwaar maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde van je woning. Dit kan als je denkt dat de waarde te hoog is ingeschat. Daarnaast kunnen mensen met een laag inkomen kwijtschelding aanvragen voor de ozb. Dit kan helpen om de lasten te verlichten.