Nieuwbouwhypotheek: zo werkt het! | Beumer

Nieuwbouwhypotheek: zo werkt het!

Group 102

Stay tuned • Stay tuned Stay tuned • Stay tuned

Artikel geschreven op 19 april 2024

Droom je van een gloednieuwe woning, precies zoals jij hem wilt? Dan is een nieuwbouwhuis wellicht iets voor jou! Maar voordat je je droomhuis kunt betrekken, komt er nog een hoop bij kijken. Zo werkt de hypotheek voor een nieuwbouwhuis net even anders dan voor een bestaande woning.

 

Een groot voordeel van nieuwbouw: je betaalt geen kosten koper. De kosten voor de makelaar en taxateur komen dus te vervallen. Maar er zijn wel andere kosten waar je rekening mee moet houden. Als je een hypotheek afsluit voor een nieuwbouwwoning is het belangrijk om op het volgende te letten:

  • Geldigheid van de offerte
  • Kan meerwerk meegefinancierd worden?
  • De hoogte van de vergoeding op het bouwdepot

Bouwrente, bouwdepot en renteverlies: hoe zit dat precies?

Bouwrente: een vergoeding voor de aannemer

Voordat jij de sleutel van je nieuwe woning in ontvangst kunt nemen, heeft de aannemer al heel wat werk verzet. Denk hierbij aan de aankoop van de grond, het bouwrijp maken en wellicht is er zelfs al gestart met de bouw. Omdat de aannemer geld heeft voorgefinancierd en de rentevergoeding daarover misloopt, kan hij jou ter compensatie om een bedrag vragen.

Bouwdepot: geld opzij voor de bouw

Het hypotheekbedrag voor jouw nieuwbouw woning wordt niet in één keer uitgekeerd. In plaats daarvan wordt er een bouwdepot geopend. Op dit depot stort je geld dat je vervolgens in fases aan de aannemer vrijgeeft naarmate de bouw vordert. Zo ben je ervan verzekerd dat de aannemer alleen betaald wordt voor de werkzaamheden die al zijn uitgevoerd. Over het geld in het bouwdepot ontvang je rentevergoeding.

Renteverlies tijdens de bouw

Tijdens de bouw betaal je rente over de gehele hypotheek, terwijl je nog niet in de woning kunt wonen. De rentevergoeding die je ontvangt over het bouwdepot, compenseert dit deels. Echter, naarmate de bouw vordert en het bouwdepot kleiner wordt, ontvang je minder rentevergoeding. Het verschil tussen de betaalde hypotheekrente en de ontvangen rentevergoeding noemen we renteverlies tijdens de bouw.

Hypotheekadvies op maat

Zoals je ziet, komt er bij een nieuwbouwhypotheek een hoop extra kijken. Het is belangrijk om je goed te oriënteren voordat je een hypotheek voor nieuwbouw afsluit. Er zijn diverse aanbieders met verschillende voorwaarden. Laat je daarom adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur. Deze kan je helpen bij het vinden van de beste hypotheek voor jouw situatie en behoeften. Maak gemakkelijk en snel online een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Zo weer je ook meteen hoeveel je kunt lenen.