beumer.nl maakt gebruik van cookies. Door deze website te blijven gebruiken ga je hiermee akkoord.
Artikel geschreven op 18 november 2022
De airco wint terrein in Nederland. Tijdens de steeds warmere zomers willen we er graag koel bijzitten. Maar wist je dat de airco jou ook in de winter van dienst kan zijn? Er zijn namelijk airco’s die ook kunnen verwarmen. En met de huidige hoge gasprijzen kun je ieder alternatief voor het verwarmen van je woning goed gebruiken.
Lucht-lucht warmtepomp
Het gaat in dit geval om de zogenaamde lucht-lucht warmtepomp. Hierbij bestaat de airco uit twee units: een binnen- en een buitenunit. Om te koelen wordt warmte aan de binnenlucht onttrokken en via de unit buiten afgevoerd. Om te verwarmen werkt het principe precies omgekeerd. Er wordt warme lucht van buiten aangevoerd en via de binnenunit naar binnen verspreid. Met een lucht-lucht warmtepomp heb je warmte en verkoeling in één. Ideaal als je nog geen centraal verwarmingssysteem hebt. Ook als je gebruik maakt van elektrische verwarming is dit een mooi en vooral voordeliger alternatief.
Voordelen van een lucht-lucht warmtepomp:
- Een lucht-lucht warmtepomp is betaalbaar. De kosten beginnen ongeveer vanaf € 2.500. Natuurlijk is dit afhankelijk van je woning en het aantal units dat je wil plaatsen.
- Met een lucht-lucht warmtepomp sla je twee vliegen in één klap. In de zomer koel je de woning en in de winter verwarm je hem. Daarnaast zuivert de airco de aangetrokken lucht. Ideaal voor mensen met hooikoorts.
- Een lucht-lucht warmtepomp werkt snel. Daardoor is de ruimte snel op de juiste temperatuur.
- Een lucht-lucht warmtepomp is milieuvriendelijk. Je maakt namelijk geen gebruik van fossiele brandstoffen. Je hebt alleen elektriciteit nodig.
Nadelen van een lucht-lucht warmtepomp:
- Het geluid. Net als bij de airco die verkoelt, blaast de lucht-lucht warmtepomp lucht de woning in. Dat gaat altijd gepaard met geluid. Dat geldt ook voor de buitenunits. Die maken ook behoorlijk wat geluid, bijvoorbeeld tijdens het ontdooien.
- Geen continue verwarming. De lucht-lucht warmtepomp moet bij minder dan 7 graden de condensor van de airco ontdooien. Op dat moment kan de warmtepomp geen warme lucht blazen. Om dit op te lossen zijn er systemen met een buffervat, zodat warmtepomp op die momenten wel kan blijven verwarmen.
- Een lucht-lucht warmtepomp heeft nog niet een heel hoog rendement, daarom is aanvullende verwarming nodig bij koude weersomstandigheden.
- Een lucht-lucht warmtepomp is niet te combineren met bestaande verwarmingstoestellen zoals de vloerverwarming of radiatoren.
Of een lucht-lucht warmtepomp iets voor jou is, hangt dus af van een aantal factoren. Vooral in het voorjaar en het najaar kan deze manier van verwarmen een goede aanvulling zijn op je bestaande verwarmingssystemen. En het grote voordeel is dat je er in de zomer ook lekker koeltjes bijzit.