beumer.nl maakt gebruik van cookies. Door deze website te blijven gebruiken ga je hiermee akkoord.
Artikel geschreven op 28 oktober 2024
Wil je een hypotheek als ZZP'er afsluiten? Dat proces loopt nét even anders dan voor iemand in loondienst. Banken kijken als je zzp'er bent namelijk naar andere factoren, zoals je wisselende inkomen en de financiële stabiliteit van je onderneming. Hoeveel hypotheek kun je als zzp’er eigenlijk krijgen, en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten.
Hypotheek als ZZP’er afsluiten: is het moeilijk?
Veel zzp’ers denken dat het regelen van een hypotheek ingewikkelder is dan wanneer je in loondienst bent. Het proces verloopt inderdaad anders, maar het is niet per se moeilijker. Banken bekijken bij zelfstandigen namelijk extra factoren om een inschatting te maken van de financiële stabiliteit en de terugbetalingscapaciteit. Daarbij zijn vooral je inkomen, solvabiliteit en liquiditeit belangrijke maatstaven.
Hoe bepaalt de bank jouw inkomen?
Als zelfstandige is je inkomen de winst die je genereert met je eigen bedrijf. Deze winst staat vermeld in je jaarrekeningen, specifiek in de winst- en verliesrekening. De bank gebruikt jouw fiscale winst, oftewel de winst vóór belastingen, om jouw inkomenspositie te bepalen. Dit wordt soms ook het bedrijfsresultaat genoemd. Kom je een van deze termen tegen, dan weet je dat ze naar hetzelfde verwijzen: het inkomen waarop jouw hypotheek wordt gebaseerd.
Heb je al cijfers van de afgelopen drie jaar? Dan kun je eenvoudig jouw maximale hypotheek berekenen via deze online tool door deze winsten in te voeren. Dit geeft je direct een indicatie van wat je kunt lenen. Twijfel je over de cijfers of heb je minder dan drie jaar aan financiële data? Dan helpt een gesprek met een hypotheekadviseur om jouw specifieke mogelijkheden in kaart te brengen.
Waarom solvabiliteit en liquiditeit belangrijk zijn
Naast je inkomen, kijkt de bank ook naar je financiële gezondheid. Dit doet men door te kijken naar:
- Solvabiliteit: Dit is het verschil tussen je eigen vermogen en je schulden. Hoe hoger je solvabiliteit, hoe meer zekerheid je de bank biedt dat je ook bij tegenvallers aan je verplichtingen kunt voldoen.
- Liquiditeit: Dit geeft aan hoe goed jouw bedrijf in staat is om aan alle kort termijn betalingsverplichtingen te voldoen. Een goede liquiditeit laat zien dat je bedrijf in staat is om rekeningen en andere kosten op tijd te betalen.
Inkomensverklaring: extra zekerheid voor de bank
In sommige situaties, bijvoorbeeld wanneer je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aanvraagt, is een inkomensverklaring vereist. Deze verklaring wordt door een externe partij opgesteld en is zes maanden geldig. Hiermee geeft een onafhankelijke partij extra zekerheid over de stabiliteit van je inkomen, wat je kansen op goedkeuring van je hypotheekaanvraag kan vergroten.
Conclusie
Een hypotheek als zzp’er krijgen hoeft zeker niet lastig te zijn. Door je inkomsten op orde te hebben en inzicht te geven in de stabiliteit van je onderneming, kun je de bank de benodigde zekerheid bieden. Wil je weten wat er mogelijk is? Maak een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs om jouw situatie persoonlijk door te nemen.