beumer.nl maakt gebruik van cookies. Door deze website te blijven gebruiken ga je hiermee akkoord.
Artikel geschreven op 04 december 2023
In Nederland is het voor de meeste mensen niet mogelijk om een huis volledig te betalen met een hypotheek. Je hebt dus eigen geld nodig om de bijkomende kosten voor de aanschaf van de woning te betalen. In dit artikel lees je hoeveel spaargeld je nodig hebt om een huis te kopen.
De kosten voor de aankoop van een woning
De kosten voor de aankoop van een woning bestaan uit twee delen: de koopsom en de bijkomende kosten. De koopsom is het bedrag dat je betaalt aan de verkoper van de woning. De bijkomende kosten zijn de kosten die je maakt voor het afsluiten van een hypotheek en voor het verhuizen. De bijkomende kosten bedragen ongeveer 6% van de koopsom. Dit zijn onder meer de kosten voor advies- en bemiddeling, taxatie, notaris, aankoopmakelaar, bouwkundige keuring en overdrachtsbelasting.
Vrijstelling overdrachtsbelasting
Kopers met een leeftijd tussen de 18 en 35 jaar hebben eenmalig recht op vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Dit betekent dat je dan geen 2% overdrachtsbelasting hoeft te betalen op de koopsom van de woning. De vrijstelling geldt voor woningen met een koopsom van maximaal € 510.000,- én ook alleen als je zelf in de woning gaat wonen en je nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling van overdrachtsbelasting.
Financiering van de bijkomende kosten
Hoewel het mogelijk is om een lening af te sluiten voor extra kosten bij de aankoop van een woning, wordt dit vaak afgeraden vanwege de invloed op het maximale hypotheekbedrag. Een lening verlaagt het maximale hypotheekbedrag wat je kunt krijgen met jouw inkomen.
Het benodigde bedrag kun je ook lenen bij bijvoorbeeld je ouders, ook wel een onderhandse lening genoemd. Hierbij is het van belang dat er duidelijke afspraken gemaakt worden over de terugbetaling en de maandelijkse lasten.
Ook is het mogelijk om een schenking van je ouders, vrienden of kennissen te ontvangen. In 2023 mag je tot € 27,231,- belastingvrij schenken. Voorwaarde is wel dat je er zelf gaat wonen. Deze verhoogde vrijstelling vervalt in 2024.
Conclusie
Nadat het benodigde eigen geld is gespaard of gefinancierd, kan er een woning gekocht worden. Als koper kom je namelijk niet uit onder de bijkomende kosten van een woning. Na de aankoop van de woning moet er nog wel geld beschikbaar zijn voor renovatie, verbouwingen of het inrichten van de woning.