beumer.nl maakt gebruik van cookies. Door deze website te blijven gebruiken ga je hiermee akkoord.
Artikel geschreven op 10 juni 2024
Het kopen van een nieuwbouwwoning is spannend, maar brengt veel voordelen met zich mee. Om ervoor te zorgen dat je een goede keuze maakt zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Meer weten? Lees snel verder want in deze blog bespreken we de belangrijkste punten.
1. Check je budget
Voordat je op huizenjacht gaat is het belangrijk om je budget helder te hebben. Bepaal wat je maximaal kunt en wilt uitgeven, inclusief extra kosten zoals notariskosten en eventuele meerwerkopties. Ook kun je een hypotheekadviseur inschakelen om te zien wat je kunt lenen en wat je maandlasten zullen zijn, maak hier vrijblijvend een afspraak. Met een duidelijk budget voorkom je teleurstellingen en kun je gericht zoeken naar een nieuwbouwwoning die binnen je financiële mogelijkheden past. Omdat de kosten bij het kopen van een nieuwbouwwoning net iets anders liggen dan bij een bestaande woning hebben we ze voor je op een rijtje gezet:
- Advies- en bemiddelingskosten voor de adviseur
- Bereidstellingsprovisie
- Aanvragen NHG
- Rente en kosten overbruggingskrediet
- Notariskosten hypotheekakte
- Hypotheekrente tijdens de bouw
- Meerwerk
- Bouwrente
- Boeterente
- Tuinaanleg, erfafscheiding en bestrating
2. Stel je woonwensen op
Denk na over wat je echt belangrijk vindt in je nieuwe huis. In wat voor soort woning zou je willen wonen? Hoeveel slaapkamers wil je minimaal hebben? Heb je een extra kamer nodig om thuis te werken?
Ook de locatie is heel belangrijk, daar kun je straks namelijk niets aan veranderen. Kijk goed naar de nabijheid van scholen, winkels, openbaar vervoer en parken. Denk ook na over de toekomst, misschien zijn er wel plannen voor nieuwe bouwprojecten in de buurt die de omgeving kunnen veranderen.
Door je wensen op een rijtje te zetten kun je gerichter zoeken en voorkom je dat je keuzes maakt waar je later spijt van krijgt.
3. Nieuwbouw is populair
Omdat nieuwbouw zo ontzettend populair is worden deze woningen vaak via inschrijving of loting verkocht. De kans op onderhandelingsruimte is daardoor klein. Het feit dat jij uit loting of inschrijving wordt toegewezen aan een woning is al een succes op zich. Maar natuurlijk kun je altijd proberen te onderhandelen, wees alleen niet teleurgesteld wanneer dit niet haalbaar blijkt te zijn.
4. Dubbele woonlasten
Het kopen van een nieuwbouwwoning brengt vaak dubbele woonlasten met zich mee. Dit komt omdat je tijdens de bouw ook nog steeds huur of hypotheek betaalt voor je huidige woning. Daarnaast is het zo dat vanaf het moment dat de bouw van jouw nieuwe woning start je ook al begint met betalen. Het is daarom belangrijk om deze dubbele lasten in je budgetplanning op te nemen en eventueel een buffer op te bouwen om deze periode te overbruggen.
5. De meerwerklijst
Bij het kopen van een nieuwbouwwoning kom je vaak in aanraking met de meerwerklijst. Dit is een lijst met extra opties en aanpassingen die je aan je woning kunt toevoegen, zoals een uitbouw of extra stopcontacten. Het is belangrijk om deze lijst goed te bekijken en te overwegen welke opties voor jou van toegevoegde waarde zijn.
6. Inspectie bij oplevering
Je huis is eindelijk af! Maar loop nog niet te hard van stapel, want voordat je de sleutels van je nieuwe woning krijgt is een goede inspectie belangrijk. Neem een onafhankelijke bouwkundige mee om te kijken of alles in orde is. Noteer eventuele gebreken en maak afspraken over wanneer deze opgelost worden. Zo weet je zeker dat je nieuwe huis helemaal klaar is om in te trekken. Wanneer de niet kloppende zaken door zowel jou als de bouwer van de woning worden ondertekend heeft de bouwer nog drie maanden de tijd om de gebreken op te lossen.
Op zoek naar een nieuwbouwwoning?
Ben jij op zoek naar een nieuwbouwwoning of wil je meer informatie over de mogelijkheden? Bij ons ben je aan het juiste adres! Bekijk ons nieuwbouwaanbod of neem vrijblijvend contact op met één van onze makelaars.