Ondanks dat de huizenprijzen nog steeds hoog zijn is de markt minder overspannen. Je kunt weer bezichtigen zonder te hoeven hopen dat er een plekje vrijkomt. En er is weer wat meer ruimte voor onderhandelingen. Een huis koop je niet iedere dag en het is één van de grootste aankopen in je leven. Het is dus verstandig je voor te bereiden als je je eerste huis koopt. Waar moet je precies op letten? Wij geven je graag wat tips!
Denk aan de toekomst
Je bent nu misschien nog alleen of met z’n tweeën. Maar wat zijn je plannen voor de toekomst? Denk hier over na bij het kopen van een huis. Een huis met één slaapkamer is prima voor stellen, maar als je een werkkamer nodig hebt of gezinsuitbreiding krijgt heb je al snel ruimtegebrek. Denk dus niet alleen aan hoe de situatie nu is, maar ook aan hoe die binnenkort kan worden. Als je ergens voor een kortere periode wilt wonen brengt dat risico’s met zich mee. De huizenprijzen kunnen namelijk ook weer zakken de komende jaren.
Huis meer meer dan 10 jaar oud? Bouwkundige keuring
Als koper van een huis heb je een onderzoeksplicht. Gebreken moeten gemeld worden door de verkoper, maar zelf heb je ook onderzoeksplicht. Met een bouwkundige keuring krijg je duidelijkheid over de kwaliteit en de staat van onderhoud van de woning. De keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijke bouwkundige die je zelf kunt kiezen. Je voorkomt hiermee dat je hoge kosten moet maken die je niet had verwacht en biedt dus zekerheid.
Hoeveel kun je lenen?
Als je een eerste huis wilt gaan kopen, is het belangrijk om vooraf te weten wat je financiële mogelijkheden zijn. . In een oriënterend gesprek met de hypotheekadviseur krijg je te horen hoeveel je kunt lenen. Heb je een huis gevonden en is je bod geaccepteerd? Dan gaat de adviseur op zoek naar de beste hypotheek voor jou.
Overhaast niet
Nu de markt weer wat minder hectisch is kun je kritischer zijn. Koop niet overhaast een huis maar ga bijvoorbeeld voor de tweede keer bezichtigen. Dan kun je iemand meenemen die er verstand van heeft, zoals een aannemer. Weeg de voors en tegens van een huis tegen elkaar af en probeer het rationeel te bekijken. Dat lukt vaak beter met iemand die niet emotioneel betrokken is.
Schakel een expert in
Zoals we eerder al zeiden; een huis koop je niet iedere dag. Wij wel! We weten precies waar we op moeten letten, weten wat een huis waard is, weten wat de markt doet én we zijn een kei in onderhandelen. Zorg dat je niet te veel betaalt of juist te weinig biedt en neem een aankoopmakelaar mee. Zo sluit je risico’s uit en maak je meer kans. Een aankoopmakelaar verdient zichzelf vaak terug.