6 (verbouwings)tips om de waarde van je huis te verhogen | Beumer

6 (verbouwings)tips om de waarde van je huis te verhogen

Group 102

Stay tuned • Stay tuned Stay tuned • Stay tuned

Artikel geschreven op 13 mei 2024

Je wilt je de waarde van je huis verhogen, maar hoe doe je dat? Als je je huis verbouwt, kun je het huis niet alleen ruimer, lichter en mooier maken; je verhoogt ook direct de waarde. Maar niet elke verbouwing verdient zichzelf even goed terug. We geven 6 tips die de waarde van je huis zeker verhogen.

1. Koop een nieuwe keuken

Door een nieuwe keuken stijgt de waarde van je huis, al is het geen mega sprong omhoog. Het kan tot maximaal 50% van de kosten bijdragen aan de waarde. Toch staat het bovenaan het verlanglijstje van verbouwingen. Maar onthoud wel: hoe beter de kwaliteit van de onderdelen en extraatjes, hoe groter de meerwaarde voor je huis.

2. Verbouw de badkamer en het toilet

Hetzelfde als bij de aanschaf van een nieuwe keuken is ook een nieuwe badkamer of toilet niet meer dan 50% van de verbouwingskosten. Maar ondanks dat kan een opgefriste badkamer of toilet een echte eye catcher zijn bij een bezichtiging. De uiteindelijke kosten en de waardestijging hangen af van verschillende dingen zoals de gebruikte materialen, het type sanitair en extra’s zoals een stoomcabine, bubbelbad of vloerverwarming.

3. Maak een aanbouw

Hoe meer oppervlakte je huis heeft hoe meer de waarde van je huis stijgt. Als je bijvoorbeeld een stukje aan de woonkamer toevoegt kan dat de waarde van je huis met wel 60 tot 100% van de verbouwingskosten verhogen. Als je denkt aan een uitbreiding van je huis in de vorm van een aanbouw zijn er een paar dingen belangrijk om jezelf af te vragen. Hoeveel extra ruimte wil je toevoegen en hoe breed mag het zijn? Hoe groter je aanbouwt hoe meer je huis waard wordt. Houten uitbreidingen zijn meestal goedkoper dan stenen of glazen, de laatste twee zorgen voor een hogere stijging van de waarde van je huis. Let op de fundering. Heb je heipalen nodig? Een stevigere basis kan de waarde van je huis verhogen. Wil je een lichtkoepel of lichtstraat? In een plat of schuin dak laat meer natuurlijk licht binnen en verhoogd de waarde van je huis. Investeren in goede isolatie? Dit verbetert naast de woningwaarde ook je wooncomfort.

4. Plaats een dakkapel

Door een dakkapel te installeren verhoog je de waarde van je huis, vooral als je de extra ruimte kunt benutten als een slaapkamer of werkkamer. De geschatte waardestijging is tussen de 60% en 100% van de kosten van de verbouwing. Wanneer je besluit een dakkapel te plaatsen is het belangrijk om te weten dat het soort dakkapel invloed heeft op de waarde stijging van je huis. Op maat gemaakte dakkapellen zijn duurder dan prefab, maar verhogen de waarde van je huis dan ook meer. Houten dakkappelen minder kosten dan kunststof maar hebben meer onderhoud nodig. Als je kiest voor kunststof betekent dit dat je minder schilderwerk hoeft te verrichten in de toekomst, wat voordelige invloed heeft op de waarde van je huis. Een dakkapel met plat dak veel goedkoper is dan een dakkapel met schuin dak. Maar in dit geval – ook vanwege de looks – levert het schuine dak een hogere waardevermeerdering van je huis op. Wanneer je de ruimte hebt voor een grote dakkapel dit interessant kan zijn. Het kost natuurlijk wel wat om de draagconstructie te vervangen maar ook dit maakt je huis meer waard. Als je extra’s toevoegt zoals screens, horren en stevig hang- en sluitwerk tegen inbraak de waarde van je huis stijgt.

5. Verduurzaam je huis

Als je besluit om je huis duurzamer te maken zie je dat op allerlei manieren terug. Je merkt bijvoorbeeld dat je energierekening omlaag gaat en dat je huis veel comfortabeler wordt. En als kers op de taart stijgt ook nog eens de waarde van je huis, soms zelfs met wel 70 tot 100% van de kosten van de verbouwing. Stel je eens voor: je installeert een zonnepanelensysteem met tien panelen voor € 7500,-. Dat lijkt misschien een flinke investering, maar wacht maar tot je hoort hoe snel je het terugverdient. Met dit systeem kun je gemiddeld zo’n 3500 kWh per jaar opwekken, wat zich vertaalt naar ongeveer € 1000,- aan jaarlijkse besparingen gedurende de levensduur van de panelen.

6. Doe kleine reparaties

Ga door je huis en zoek naar kleine klusjes die moeten gebeuren, zoals het repareren van plinten, kozijnen en voegen in de badkamer. Check de plinten, kozijnen en voegen in de badkamer. Is er een scheur of gat in de muur? Repareer het snel. Vergeet ook de buitenkant niet: de eerste indruk telt! Het is de moeite waard, want een positieve eerste indruk is onbetaalbaar.

Conclusie

Verbouwen kan een slimme zet zijn om de waarde van je huis te verhogen, maar let wel op of je de juiste keuzes maakt. Niet elke klus levert evenveel op. De aard van de verbouwing, de kwaliteit van de materialen en de locatie van je huis spelen een belangrijke rol in de waardevermeerdering. Goede keuzes maken? Denk dan aan het creëren van extra leefruimte met een aanbouw of dakkapel, het upgraden van je keuken of badkamer of het verduurzamen van je huis met isolatie of zonnepanelen. Wil je weten wat de waarde van jouw huis is? Maak gebruik van onze online woningwaardetool of maak een afspraak voor een gratis waardebepaling met een van onze makelaars.